poniedziałek, 24 lutego 2014

Pączek z dziurką czy bez


Dominik Jabs

Są dni, kiedy nie warto aż tak bardzo pilnować ilości wchłanianego cholesterolu, cukru, czy po prostu kalorii. Takim dniem jest na pewno Tłusty Czwartek. W tym roku proponuję wziąć sprawy w swoje ręce i pączki przygotować samemu :-)      

Ja postawiłem na donuty (czy jak kto woli "doughnuts'y"), czyli amerykańskie pączki z dziurką. Za Oceanem okazały się sukcesem, a ten, jak to bywa, ma wielu ojców. Nie wiadomo do końca, kto je wymyślił, oprócz tego, że tkwią korzeniami w XIX w. i do Nowego Świata przywędrowały prawdopodobnie z niemieckimi bądź duńskimi piekarzami.


Ale do rzeczy:


- torebka drożdży instant (ja użyłem Dr Oetker)*;
- 1/4 szklanki ciepłej wody; 
- 1 szklanka ciepłego mleka; 
- 3 łyżki cukru pudru; 
- 100 g stopionego masła; 
- 4 i 1/4 szklanki mąki; 
- 3 jajka; 
- 5 kostek smalcu**
- łyżeczka mielonego cynamonu; 
- szklanka cukru pudru.

Zmieszaj z mąką drożdże i 3 łyżki cukru pudru. Następnie dodaj masło (stopione!), jajka, wodę i mleko (obydwa płyny 45 °C, a dla amerykanofilów, 113 °F). Wymieszaj i zagnieć - nie żałuj czasu i siły, ciasto musi być dobrze napowietrzone! Ciasto będzie dość rzadkie, dopiero przy ugniataniu powinno stać się bardziej zwarte, ale do końca pozostanie delikatne. Włóż do miski posmarowanej olejem. Przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto wyrośnie (podwoi objętość), zagnieć je jeszcze raz. Rozwałkuj do grubości 1 cm. Wytnij kółka o średnicy 8 cm, a w środku każdego zrób otwór o średnicy 3,5 cm. Przyszłe pączki ułóż na blasze wyłożonej pergaminem, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.  

Smaż w głębokim tłuszczu, osącz na papierowym ręczniku. Posyp pączki (wykorzystując sitko) cukrem pudrem zmieszanym wcześniej z cynamonem. ewentualnie polej lukrem lub czekoladą. I już możesz jeść :-)***

Smacznego!
Foto i pączki: Dominik Jabs

Napisz do redakcji:
redakcja@kierunekrodzina.com
_________________
* - najlepsze efekty dają świeże drożdże albo przynajmniej suszone, ja miałem pod ręką tylko instant, ale i tak się udało;
** - można też użyć oleju rzepakowego, ale wyjdzie drożej, przy czym roztopiony smalec śmierdzi!
*** - proponuję jeszcze do tego kawę w tekturowym kubku i możemy poczuć się jak policjant na Manhattanie :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Komentarze nie na temat, obraźliwe i naruszające zasady kultury wypowiedzi będą usuwane.